Που θες να ταξιδέψεις;
Το ταξίδι σου στο www.travelsalad.gr θα σε οδηγήσει σε όμορφα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό...
Το ταξίδι σου στο www.travelsalad.gr θα σε οδηγήσει σε όμορφα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό...
Τον Χάρη Βεκρή τον γνώρισα από την καλή κοινή μας φίλη, την Αριστέα. Όλοι μαζί ενωθήκαμε μέσα από όμορφες μουσικές κάτω από τα αστέρια της Σύρου, υπό το φως ενός Αυγουστιάτικου φεγγαριού. Ήταν το Φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών, που είχαμε διοργανώσει το 2013 στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Από την πρώτη στιγμή, μου έκανε εντύπωση το πλατύ του χαμόγελο, η ανοιχτοσύνη του. Όσες φορές μιλούσαμε από τότε, όλο και κάτι πέταγε στον αέρα για το ότι είναι συλλέκτης ούζου και πως κάτι ωραίο ετοιμάζεται… Και να που φτάσαμε σε αυτό 🙂 .
Περιοχή Βαπόρια, όπου βρίσκονται τα σπίτια των καλών οικογενειών του νησιού τον 19ο αιώνα / photo credits: Νίκος Ραγκούσης
Το tsou.greece (που θα μπορούσε να διαβαστεί και τσού.γκρισε) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός διαδικτυακού τόπου συνάντησης των φίλων του ούζου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διαπιστώνοντας πως οι περισσότεροι στην Ελλάδα και φυσικά στο εξωτερικό, γνωρίζουν ελάχιστες ετικέτες σε σχέση με το σύνολο των ούζων που παράγονται στη χώρα μας, αλλά και το ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η λανθασμένη αντίληψη πως πάνω – κάτω όλα τα ούζα είναι ίδια, αποφάσισα πως «υπάρχει λόγος σοβαρός» να φτιαχτεί αυτό το site για το ούζο, «γιατί είναι ωραίο»!
Το tsou.gr δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 2007 σε μια πολύ λιτή και πρωτόγονη για τα σημερινά δεδομένα μορφή. Σκοπός μου τότε ήταν να δείξω τα ούζα της Ελλάδας που είχα στη συλλογή μου και συγχρόνως, με το feedback των επισκεπτών της ιστοσελίδας, να καταφέρω να την εμπλουτίσω. Μετά την επιτυχημένη αυτή πρώτη απόπειρα, η σημερινή δεύτερη έκδοση του tsou.gr πάει ένα βήμα παρακάτω. Μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εθνικού μας ποτού, της ιστορίας του, αλλά και των εξελίξεων του κλάδου της ποτοποιίας, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αντάξιας του ούζου, εικόνας.
Γιατί είναι ένα ποτό που έχει περάσει στο περιθώριο άδικα. Είναι το ποτό της παρέας, με μεγάλη ιστορία και αναγνώριση στο εξωτερικό που μπορεί και πρέπει να ξανακερδίσει τη θέση που του αξίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Επιπλέον, παραμένει αρκετά προσιτό για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της χώρας και με μια κατάλληλα στοχευμένη προωθητική στρατηγική μπορεί να αγαπηθεί ξανά και από τις νεότερες γενιές.
Ιστορικά φαίνεται πως στην Ελλάδα το ούζο μετακομίζει μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τη γείτονα χώρα. Φημισμένοι ρακιτζήδες περνούν – κυρίως από τα παράλια της Μικράς Ασίας – στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταφέροντας στις αποσκευές τους τη συνταγή του αποστάγματος που περιείχε γλυκάνισο και τότε ονομαζόταν ακόμη «ρακί». Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, μέχρι που το 1989 το «ούζο» κατοχυρώνεται και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στη Σύρο θυμάμαι από παιδί τα ουζερί στο λιμάνι και στην πλατεία που άπλωναν τα χταπόδια τους στον ήλιο, για τα σερβίρουν το σούρουπο στους πελάτες τους μαζί με το ουζάκι, ψημένα στα κάρβουνα. Σήμερα, εκείνα τα παραδοσιακά ουζερί μπορεί να μην υπάρχουν πια, όμως σε πολλά ωραία μαγαζιά στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο και στα χωριά μπορεί να πιει κανείς το ουζάκι του με εκλεκτούς μεζέδες!
Σε ένα ταξίδι μου βρήκα κάποια ούζα που τα έβλεπα πρώτη φορά στη ζωή μου. Μέχρι τότε κι εγώ, όπως οι περισσότεροι, νόμιζα πως υπάρχουν 4 – 5 ούζα όλα κι όλα στην Ελλάδα. Δοκιμάζοντας τα, ενθουσιάστηκα και τότε μου μπήκε η ιδέα να ξεκινήσω να μαζεύω καραφάκια ούζου. Φυσικά, τότε δεν μπορούσα να φανταστώ πως μετά από 20 χρόνια θα έχω μια συλλογή με περίπου 600 καραφάκια και ακόμα κάποια θα μου λείπουν. Πράγματι, η συλλογή αυτή είναι σήμερα η ψυχή του tsou.gr, αφού περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ετικετών που κυκλοφορούν σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σπάνιες ετικέτες που έχουν πλέον αποσυρθεί ή ανήκουν σε ποτοποιίες που έχουν κλείσει.
Κύριος σκοπός μας είναι η προώθηση των εξαγωγών ούζου σε υπάρχουσες και νέες αγορές, μέσω της δημιουργίας μιας ανανεωμένης εικόνας του προϊόντος που θα το ξαναφέρει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών όλων των ηλικιών. Μέσω της ιστοσελίδας θα μπορεί κάποιος, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται ή ταξιδεύει, να εντοπίσει όλα τα σημεία παραγωγής, πώλησης και κατανάλωσης ούζου, να διαβάσει κριτικές άλλων επισκεπτών γι αυτά, αλλά και να τα αξιολογήσει κι ίδιος αν θέλει. Επίσης, πιστεύουμε πως μπορούμε να συμβάλουμε σε έναν βαθμό, στο να γίνουν γνωστά εξαιρετικά προϊόντα μικρών παραγωγών, αλλά και να κρατάμε το ούζο συνεχώς στο προσκήνιο και στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω της ενημέρωσης των επισκεπτών μας για τις εξελίξεις και τα νέα του κλάδου της ποτοποιίας.
Μια χαρά περνάμε και όχι μόνο το καλοκαίρι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Η Σύρος έχει ζωή όλο το χρόνο και κυρίως εκδηλώσεις που στήνονται από τις πολλές πολιτιστικές ομάδες που υπάρχουν στο νησί, με μέλη που διαθέτουν αστείρευτη όρεξη και δημιουργικότητα. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, έφυγα για σπουδές και έζησα στην Αθήνα για 20 περίπου χρόνια. Επέστρεψα στη Σύρο το 2009 και πλέον δεν ξαναφεύγω με τίποτα, γιατί πραγματικά δεν μου λείπει απολύτως τίποτα εδώ που ζω. Για να καταλάβεις, σε μια ακτίνα 300 μέτρων από το σπίτι μου έχω: τη δουλειά μου, τη θάλασσα για μπάνιο, το θέατρο, κινηματογράφο, πανεπιστήμιο, μπαράκια, καφέ, ουζερί, λιμάνι και τους φίλους μου με τους οποίους μπορώ να βρίσκομαι χωρίς καν να δώσουμε ραντεβού!
Κάπως έτσι βρισκόμασταν και με την ομάδα που για περίπου ένα χρόνο δουλέψαμε το project του tsou.gr. Στο σύνολο τους νέοι άνθρωποι που θα μου επιτρέψεις να τους αναφέρω και να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την άψογη συνεργασία που είχαμε: Οι Νίκος Μεραμβελιωτάκης και Κώστας Βαλσαμάκης της εταιρίας Hiremycode ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας. Ο Τάσος Μαραγκός (tasmar) έφτιαξε τα πρωτότυπα σκίτσα και η Φαίδρα Ρίχτερ το λογότυπο. Ο Ανδρέας Σπίνος τις φωτογραφίες του blog και ο Μιχάλης Ρίχτερ την επεξεργασία των φωτογραφιών της συλλογής, ενώ η εταιρία Yourtranslator της Αλίκης Αναγνώστη τις μεταφράσεις.
Για το Θέατρο Απόλλων, το Δημαρχείο, το Βιομηχανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης, για τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, τον Σαντ Τζώρτζη με το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, για τις μικρές, αλλά τέλειες παραλίες του, τα Φεστιβάλ, τα λουκούμια και τα αμέτρητα ταβερνάκια του.
Από το σπίτι στη δουλειά (χαχαχα). Πραγματικά, αυτά τα 3-4 λεπτά που περπατάω το πρωί για το γραφείο, περνάω από τα ωραιότερα σημεία της Ερμούπολης: «Βαπόρια», Άγιος Νικόλαος, Θέατρο Απόλλων, Δημαρχείο! Όταν το συγκρίνω με την αντίστοιχη διαδρομή (σπίτι – γραφείο) που έκανα για πολλά χρόνια στην Αθήνα, νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός. Άσε που όλο αυτό το σκηνικό σε βοηθά να είσαι πολύ περισσότερο δημιουργικός. Σε εμπνέει!
Φανταζόμαστε το tsou.gr να ταξιδέψει παντού και να φέρει το ούζο πιο κοντά στους παλιούς, αλλά και στους νέους φίλους του σε όλο τον κόσμο. Εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα αξιολόγησης και κριτικής των ούζων της συλλογής μας από τους χρήστες της ιστοσελίδας, προσβλέπουμε στην καθιέρωση ετήσιων βραβείων για τις δημοφιλέστερες ετικέτες που θα απονέμονται σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ για το Ούζο, και το οποίο θα μπορούσε, γιατί όχι, να γίνεται σε «ουδέτερο» για το ούζο έδαφος, όπως η Σύρος!
Comments are closed here.