Loading

Η γιορτή του καφέ στην Αθήνα!

Που θες να ταξιδέψεις;

Το ταξίδι σου στο www.travelsalad.gr θα σε οδηγήσει σε όμορφα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό...

η-γιορτή-του-καφέ-στην-αθήνα-coffee-republic

Η γιορτή του καφέ στην Αθήνα!

Μόλις έμαθα για το Athens Coffee Festival, κανόνισα με ενθουσιασμό επίσκεψη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, 13-15 Μαΐου 🙂 🙂 . Γεύσεις, αρώματα, ταξίδι στις χώρες όπου παράγεται ο καφές, κλειστά τα μάτια ενώ η όσφρηση και η γεύση βρίσκονται σε εγρήγορση όσο απολαμβάνω χαρμάνια. Έτσι φανταζόμουν τον εαυτό μου στο Φεστιβάλ.

γιορτή-του-καφέ-athens-coffee-festival-τεχνόπολις-νάντια

athens-coffee-festival-τεχνόπολη

Σάββατο πρωί 14 Μαΐου λοιπόν, παίρνω την ομάδα και φύγαμε για την Τεχνόπολη. Από την είσοδο κιόλας μύριζε καφές! Με 25.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 75 εκθέτες και εισηγητές διεθνούς κύρους, παρουσιάσεις, σεμινάρια, γευσιγνωσίες και τελικά 207.759 κούπες καφέ να έχουν προσφερθεί στο κοινό, η ατμόσφαιρα του Athens Coffee Festival, που πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του SCAE Hellas – του οργανισμού για την προώθηση του speciality coffee – και την ευγενική χορηγία του BARISTA’S Gold, έμοιαζε γιορτινή.

η-γιορτή-του-καφέ-τεχνόπολις-athens-coffee-festival

γιορτή-του-καφέ-αθήνα-τεχνόπολις

Δε ξέρω από που να ξεκινήσω. Κάνω μια βόλτα στους χώρους της «Τεχνόπολις», που είναι όλοι γεμάτοι! Μου τραβάει την προσοχή το the Art Space στους Παλαιούς Φούρνους. Η έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού καλλιτέχνη Goesta Hellner, ο οποίος χρησιμοποιεί ως καμβά τους σάκους του καφέ, με γέμισε χρώματα και χαμόγελα. Στα έργα του, ο Γερμανός καλλιτέχνης αξιοποιεί ως πηγή έμπνευσης τις σφραγίδες κάθε φάρμας – όπως αυτές αποτυπώνονται στο τσουβάλι – και στη συνέχεια τις εμπλουτίζει με ποικίλες χρωματικές συνθέσεις. Η έκθεση, με τίτλο “Οι μαγικοί κόκκοι του καφέ” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

athens-coffee-festival-μουσείο-καφέ-τεχνόπολη

Επόμενη στάση το Μουσείο. Πάνω από 150 σπάνια αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, γέμισαν τον πιο επιβλητικό χώρο του ιστορικού εργοστασίου φωταερίου στο Γκάζι. Προθήκες των φαρμακείων του 1800 όπου ο καφές πωλούνταν ως ελιξίριο σε πορσελάνινα σιλό, μια μεγάλη συλλογή από μύλους άλεσης του καφέ, αμερικανικής, αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και σουηδικής κατασκευής, καβουρδιστήρια επαγγελματικής και οικιακής χρήσης διαφόρων μεγεθών, εργαλεία διαλογής του ωμού καφέ, χόβολες, μπρίκια και σκεύη σερβιρίσματος, εκθέματα από ιδιωτικές συλλογές, σπάνιο φωτογραφικό και διαφημιστικό υλικό ήταν όλα ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο και τον ρόλο του καφέ στη ζωή όλων μας. Είναι μαγικό να βλέπεις, πως μέσα στον χρόνο και το πολιτισμό εξελίσσεται και ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας κουλτούρας, ο καφές!

η-γιορτή-του-καφέ-στην-αθήνα-μουσείο-τεχνόπολη

 η-γιορτή-του-καφέ-τεχνόπολις-φούρνοι

athens-coffee-festival-μουσείο-αντικείμενα-καφέ

Συνέχεια είχε φυσικά ένα καφεδάκι 🙂 . Εντυπωσιάζομαι από την παρουσία του Le Piantagioni Del Caffe. Με χαρά και φροντίδα ο υπεύθυνος κ. Μίλτος Σκούρας και ο έμπειρος barista μάς ρωτούν για τις γεύσεις που αγαπάμε και επιλέγουν το αντίστοιχο χαρμάνι με βάση τα γούστα μας . Σε λίγο μού έχουν σερβίρει espresso με βάση τα λουλούδια… Η οξύτητα ήταν τόσο υψηλή που δεν καταλάβαινα ότι έπινα καφέ… Αυτό που γευόμουν έμοιαζε περισσότερο με ένα υπέροχο, μεστό, εξωτικό ρόφημα. “Αυτά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του καφέ Le Piantagioni οφείλονται στην εξαιρετική πρώτη ύλη, τις καλλιέργειες σε μία φυτεία (estate coffee) και την προσεκτική συγκομιδή των καρπών. Αυτό οδηγεί σε signature premium coffees που συναντούν τα ειδικά γούστα του καθένα και τις διαφορετικές ώρες της ημέρας”, μάς περιγράφει ο κ. Μίλτος Σκούρας, ενώ όλοι μαζί νιώθουμε τη σημασία των λέξεων σε κάθε γουλιά του espresso Le Piantagioni!

η-γιορτή-του-καφέ-αθήνα-lepiantagionidelcaffe

η-γιορτή-του-καφέ-athens-coffee-festival-lepiantagionidelcaffe-σκούρας

Ξέρατε ότι… Το φρούτο του καφέ μοιάζει με κεράσι; Καθώς ωριμάζει, το χρώμα του αλλάζει από πράσινο σε έντονο κόκκινο ή κίτρινο. Μέσα, το φρούτο περιέχει δύο σπόρους, τους πολύτιμους κόκκους του καφέ. Αυτά και άλλα τόσα trivia μάθαμε στο 1ο Athens Coffee Festival καθώς εξιτάρονταν οι αισθήσεις για ακόμα λίγο καφέ!

η-γιορτή-του-καφέ-στην-αθήνα-infographic-καφές

athens-coffee-festival-τεχνόπολη-caffedeldoge

Επόμενη στάση, καφές από τους ειδικούς της Caffè del Doge. Μεράκι, αγάπη για τον καφέ και άρτια τεχνική μετατρέπουν την παρασκευή του καφέ σε υψηλή Τέχνη. Εντυπωσιαζόμαστε από τη μέθοδο Syphon (μία από τις πρώτες μεθόδους εκχύλισης ιστορικά) που ξυπνά όλες τις αισθήσεις. Βήμα – βήμα μεταφέρω όσα είδα στη διαδικασία με τη χρήση syphon: Αλέθουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε στην κορυφή. Προσθέτουμε ψυχρό (ή ζεστό) νερό στον πυθμένα, βάζουμε στο κάτω μέρος μια πηγή θερμότητας και παρακολουθούμε… Το νερό αψηφά τη βαρύτητα… τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αφαιρέσουμε την πηγή θερμότητας. Ο καφές «αναγκάζεται», από τον κενό αέρα που έχει δημιουργηθεί, να ξεκινήσει να εκχυλίζεται πίσω στον πυθμένα του syphon. Φυσική, χημεία… μυρωδιά…

η-γιορτή-του-καφέ-τεχνόπολη-caffedeldoge

athens-coffee-festival-αθήνα-caffe-del-doge

Εμένα πάντως, ομολογώ ότι με κέρδισε ο καφές cold brew, που σίγουρα αποτελεί νέα τάση που κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος! Η πιο γνωστή μέθοδος cold brew είναι χρονοβόρα (διαρκεί από 8 έως 12 ώρες) και απαιτεί τη χρήση Cold Drip Tower, δίνοντας έναν δροσερό καφέ, μεστό σε γεύση, χωρίς οξύτητα. Υπάρχει βέβαια και πιο απλός τρόπος, η μέθοδος infusion κατά την οποία τοποθετούμε τον – χοντρά αλεσμένο – καφέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το μείγμα για 12 με 18 ώρες. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε! Εγώ έχω γίνει θερμή fan!

η-γιορτή-του-καφέ-αθήνα-τεχνόπολη-caffe-del-doge-travelsalad

athens-coffee-festival-caffe-del-doge-μπαρίστα

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε έναν γνήσιο ελληνικό καφέ Λουμίδη. Στροφή στην παράδοση και τις εικόνες της Ελλάδας, τι όμορφα! Και κάπως έτσι με τον ελληνικό στο χέρι και μυρωδιές που αφήσαμε πίσω μας, κάνουμε μια βόλτα στα σεμινάρια, το chatroom και τους ομιλητές που είχαν κατακλύσει τους χώρους της «Τεχνοπολις». Σε μια συγκινητική παρουσίαση, ο Νίκος Ψωμάς, ιδρυτής της εταιρείας Mokka Speciality Coffee, σκιαγράφησε την ιστορική εξέλιξη της παρουσίας του καφέ στην εγχώρια αγορά, αποδεικνύοντας πώς οι δεσμοί μας με τον καφέ είναι πολύ ισχυροί και κρατούν αιώνες…

athens-coffee-festival-τεχνόπολις-λουμίδης

η-γιορτή-του-καφέ-τεχνόπολις-έκθεση-αντικειμένων

Που να προλάβουμε να παρακολουθήσουμε το φοβερά πλούσιο πρόγραμμα του Athens Coffee Festival! Οι εμπειρίες, οι γνώσεις και τα ερεθίσματα είναι τόσα πολλά που σίγουρα σου δίνουν έναυσμα και αφορμές να μάθεις κι άλλα για τον καφέ και φυσικά να γευτείς τους καλύτερους καφέδες του κόσμου, ψάχνοντας και γιατί όχι ταξιδεύοντας στις χώρες παραγωγής του καφέ!

η-γιορτή-του-καφέ-τεχνόπολις-σεμινάρια

η-γιορτή-του-καφέ-τεχνόπολη-εκχύλιση

athens-coffee-fetsival-coffeedence

Αποφασίζουμε να αποχαιρετήσουμε τη μεγάλη γιορτή του καφέ με ένα ιδιαίτερο ρόφημα, που μας προσφέρει με αγάπη η εταιρεία Gima Caffè, το πιο επιτυχημένο παγωμένο ρόφημα με σοκολάτα και καφέ, το φανταστικό Caffeccino. Δοκιμάστε το, μαζί με τα υπόλοιπα δροσερά ροφήματα της Gima Caffe, σε μια παραλία, το απόγευμα χαζεύοντας τη θάλασσα ή χαλαρά στο μπαλκόνι σας.

η-γιορτή-του-καφέ-athens-coffee-festival-gima-caffe

Η γιορτή του Καφέ φυσικά έληξε πανηγυρικά με μουσικές και live από γνωστούς καλλιτέχνες και διάθεση party, δίνοντας ραντεβού για το 2ο Athens Coffee Festival, που ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται. Εμείς θα είμαστε εκεί και του χρόνου ελπίζουμε, με περισσότερες γνώσεις, εμπειρίες και φυσικά περισσότερες κούπες καφέ!!!

athens-coffee-festival-τεχνόπολις-νάντια-σουφλή

photo credits: Bill Aggelopoulos

Comments are closed here.