Φύγαμε για Ρουμανία!

φύγαμε-για-ρουμανία-αψίδα

Με τον Λουκά Αγγελίνα έχουμε συναντηθεί πολλές φορές μέσα από κείμενα για τα ταξίδια του – δες Μυστρά ή Παλιά Επίδαυρο 🙂 . Συνεργάτες παλιότερα – ταξιδεύοντας μαζί ανά τη Ελλάδα με το μουσικό σχήμα του Σταύρου Σιόλα – ξέρω καλά, πως ο Λουκάς αγαπά το ταξίδι! Γι’ αυτό και κάθε φορά που ταξιδεύει, ακολουθεί τηλέφωνο… που σημαίνει, πως κάτι έχει ετοιμάσει για το TravelSalad!

Αυτή τη φορά μαζί του... φύγαμε για Ρουμανία!
φύγαμε-για-ρουμανία-κάστρο-μπραν

Κάστρο Μπραν ~

Στη Ρουμανία πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Η Ρουμανία είναι μία μεγάλη χώρα με ενδιαφέρουσα ιστορία, καταπληκτικά τοπία και πανέμορφες πόλεις. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε οχτώ μέρες, για να μπορέσουμε να δούμε τα πιο σημαντικά από τις πόλεις και τα μνημεία.

φύγαμε-για-ρουμανία-τράπεζα-βουκουρέστι

Τράπεζα Βουκουρέστι ~

Ένα Σαββατοκύριακο στο Βουκουρέστι αρκεί για να ανακαλύψεις τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.

φύγαμε-για-ρουμανία-αθήναιον-βουκουρέστι

Ρουμανικό Αθήναιον, Βουκουρέστι ~

Η Ρουμανία θεωρείται από τους φθηνότερους προορισμούς. Διατηρεί το τοπικό της νόμισμα και οι τιμές είναι χαμηλές σε όλη την χώρα.

φύγαμε-για-ρουμανία-blackchurch

Ένας καφές κοστίζει περίπου 2€, ενώ ένα γεύμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις ξεπερνά τα 10€/άτομο. Υπολόγισε περίπου 6,5€ το άτομο σε μεσαίας κατηγορίας εστιατόριο. Το εισιτήριο του μέτρο στο Βουκουρέστι κοστίζει περίπου 1€ για δύο διαδρομές ενώ τα μουσεία κοστίζουν περίπου 3,25€ .

φύγαμε-για-ρουμανία-πάρκο

TRAVEL TIP: Ταξιδέψαμε με αεροπλάνο στο Βουκουρέστι. Η πτήση Αθήνα Βουκουρέστι διαρκεί περίπου 1,5 ώρες. Μόλις φτάσαμε στο αεροδρόμιο, πήραμε ένα μισθωμένο mini bus (με αξία εισιτηρίου στα 8,5€) για το Μπρασόβ, καθώς ήταν και ο πρώτος προορισμός μας στο ταξίδι, το οποίο διήρκεσε περίπου 3 ώρες!

φύγαμε-για-ρουμανία-βόλτα-στη-sighisoara

Sighisoara ~

TIP: Τα τρένα είναι ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης στη χώρα καθώς διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο και πιο άνετες θέσεις με κλιματισμό. Τα ΚΤΕΛ της Ρουμανίας έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας καθώς κάνουν λιγότερη ώρα, αλλά είναι πιο ακριβά και μπορεί να συναντήσετε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως στενές θέσεις, έλλειψη κλιματισμού κλπ.
φύγαμε-για-ρουμανία-ιστορικό-κέντρο-βουκουρέστι

Ιστορικό κέντρο, Βουκουρέστι ~

Γιατί να επιλέξω τη Ρουμανία;

Επέλεξα τη Ρουμανία γιατί διαφέρει από ό,τι βλέπει συνήθως ο μέσος ταξιδιώτης. Επίσης, τα πρωτοφανή φαινόμενα της τρομοκρατίας δρουν ανασταλτικά σε όλο το εγχείρημα του ταξιδεύειν, και σε κάνουν να χάνεις το νόημα της αρχικής ιδέας ενός ασφαλούς ταξιδιού χωρίς άγχος.

φύγαμε-για-ρουμανία-ταξίδι

 Ο οικονομικός παράγοντας ήταν πολύ σημαντικός. Προορισμοί σαν τη Ρουμανία προωθούν τη λογική του “έξυπνου ταξιδιώτη”… εκείνου δηλαδή που θέλει να δει νέα πράγματα και να ζήσει εμπειρίες μιας ξένης χώρας με το μικρότερο δυνατό κόστος, χωρίς όμως να του λείψει κάτι και χωρίς να θυσιάσει την ασφάλεια και την απόλαυση που μπορεί να του προσφέρει μία ταξιδιωτική εμπειρία.

φύγαμε-για-ρουμανία-στοά-βουκουρέστι

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν προορισμό με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετά μικρό κόστος, δηλαδή προσιτό σε όλους μας!

φύγαμε-για-ρουμανία-παλάτι-κοινοβούλιο

The Parliament of Romania ~

φύγαμε-για-ρουμανία-φύση

Η Ρουμανία συνδυάζει ιστορία, φύση και πολιτισμό. Κοσμοπολίτικα καφέ και εστιατόρια στο Βουκουρέστι. Ατελείωτη φύση στην επαρχία. Ξεχωριστή γαστρονομία. Μεσαιωνικά σοκάκια στο Μπρασόβ και τη Σιγκισοάρα. Κάστρα και μοναστήρια στη Σινάια.
φύγαμε-για-ρουμανία-brancastle

Bran Castle ~

φύγαμε-για-ρουμανία-επίσκεψη-brancastle

Bran Castle ~

Η διαμονή είναι μια εύκολη υπόθεση στη Ρουμανία. Υπάρχουν απεριόριστοι προορισμοί και καταπληκτικά καταλύματα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

φύγαμε-για-ρουμανία-peles-castle

Peleș Castle ~

φύγαμε-για-ρουμανία-pelescastle-μπρασόβ

Peleș Castle ~

φύγαμε-για-ρουμανία-pelescastle-εσωτερικό

Peleș Castle ~

Το Μπρασόβ είναι κομβικό σημείο για διάφορα αξιοθέατα, όπως το κάστρο Μπραν – το γνωστό κάστρο που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ – το κάστρο Πέλες, ένα διαμάντι στη μέση του δάσους της Σινάια, και την προστατευόμενη μεσαιωνική πόλη της Σιγκισοάρα λίγο πιο μακριά.

φύγαμε-για-ρουμανία-sighisoara

Sighisoara ~

Στο Βουκουρέστι – που ήταν ο δικός μας δεύτερος σταθμός – αξίζει να περπατήσεις στο ιστορικό κέντρο και να βάλεις στα must see:

  1. Το επιβλητικό Παλάτι του Λαού.
  2. Τα μουσεία με την ιστορία της Ρουμανίας.
  3. Το μουσείο με τη ρουμανική και την ευρωπαϊκή τέχνη.
  4. Το Μουσείο του χωριού: που είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της Ευρώπης με πάνω από 100 σπίτια από όλη τη χώρα – και βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό πάρκο (το Χερεστράου).
  5. Υπέροχα οικοδομήματα όπως το Αθήναιον (Ateneul Roman) και αμέτρητα άλλα αρχιτεκτονικά διαμάντια.
φύγαμε-για-ρουμανία-υπαίθριο-μουσείο

The Village Museum in Bucharest ~

φύγαμε-για-ρουμανία-μουσείο-χωριό

The Village Museum in Bucharest ~

φύγαμε-για-ρουμανία-άγαλμα

Το φαγητό στη Ρουμανία είναι απλά υπέροχο, πάμφθηνο και ικανοποιεί όλα τα γούστα.

φύγαμε-για-ρουμανία-ιστορικό-κέντρο

Στα top σημείωσε τα τοπικά εδέσματα και τις σούπες, που κυριαρχούν στο ρουμανικό τραπέζι!!!

Φυσικά μπορείς να δοκιμάσεις και καλή ευρωπαϊκή κουζίνα ενώ θα διακρίνεις σίγουρα τη μεγάλη επιρροή από τη γερμανική, την αυστριακή και την ουγγρική. Προσοχή μην το παρακάνεις… 🙂 καθώς η ρουμανική κουζίνα είναι λίγο βαριά με βάση τις δικές μας γαστριμαργικές συνήθειες, λόγω του κλίματος φυσικά!

φύγαμε-για-ρουμανία-παλάτι-κοινοβούλιο

The Parliament of Romania ~

FOODING: Στο Μπρασόβ, βρες το ιταλικό Pizzeria della Nonna για τις εξαιρετικές πίτσες και τα γλυκά, στο la Ceaun στην πλατεία Σφατουλούι πήγαινε γι τα υπέροχα τοπικά πιάτα – όπως το χοιρινό κότσι και τα παϊδάκια – και στο Βουκουρέστι μη χάσεις το πασίγνωστο Caru cu bere, για να δοκιμάσεις τα εξαίσια πιάτα του, μέσα σε ένα μεσαιωνικό κτίριο του 1879.
φύγαμε-για-ρουμανία-κάστρο-αυλή

Peleș Castle ~

 

ΣΤΑ DO'S 
  • Να πας οπωσδήποτε στον Δεκέφαλο στο Δούναβη, στα σύνορα με τη Σερβία.
  • Να επισκεφθείς τη Μονή Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι.

φύγαμε-για-ρουμανία-οδός-σταυρουπόλεως

φύγαμε-για-ρουμανία-catherines-gate-μέρα

Catherine’s Gate ~

  • Όλα τα πάρκα του Βουκουρεστίου. Θα σε ανταμείψει η ηρεμία, η φύση, η επαφή με το υγρό στοιχείο και η αίσθηση της εξοχής μέσα στην πόλη.

φύγαμε-για-ρουμανία-κήπος

  • Το σπίτι του Ενέσκου, του εθνικού μουσικού της Ρουμανίας.
  • Περιπλανήσου στους δρόμους του ιστορικού κέντρου- εκεί θα καταλάβεις γιατί το Βουκουρέστι είναι το μικρό Παρίσι!

φύγαμε-για-ρουμανία-μπρασοβ-τηνύχτα

Το soundtrack της διαδρομής είναι σίγουρα το ατμοσφαιρικό και σκοτεινό Dracula (από σκοτεινά αλλά ατμοσφαιρικά μονοπάτια μάς πάει ο Λουκάς) του Wojciech Kilar από την ομώνυμη ταινία.


Ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, τρένα, πλοία, αυτοκίνητα, με ποδήλατο, με τα πόδια, με το μυαλό και καταγράφουμε… ιστορίες, εικόνες, αξιοθέατα, περίεργα, γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα, όνειρα, ανθρώπους και πολιτισμούς. Ακολούθησε το κορίτσι που ταξιδεύει και μοιράσου το μαγικό ταξίδι!

RELATED POST