Loading

Εθελοντισμός χωρίς σύνορα

Που θες να ταξιδέψεις;

Το ταξίδι σου στο www.travelsalad.gr θα σε οδηγήσει σε όμορφα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό...

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-βοήθεια

Εθελοντισμός χωρίς σύνορα

Τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο τον γνώρισα σε ένα live που είχα διοργανώσει το 2013 στο Φλα baraki στο Λουτράκι. Ναι, ακούγεται περίεργο ίσως αλλά ο Γιάννης ήταν και εκεί στον αγώνα του Εθελοντισμού (με κεφαλαίο). Ο Γιάννης αγωνίζεται καθημερινά όχι για εκείνον μόνο αλλά για όλους όσοι χρειάζονται τη βοήθειά μας, για την κοινωνία, για εμάς τους ίδιους, για έναν καλύτερο κόσμο.

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-γιάννης-παναγιωτόπουλος

Έχοντας ταξιδέψει πολύ ως ακτιβιστής, σίγουρα ο πλούτος που έχει αποκομίσει δύσκολα χωράει σε λέξεις, σε ιστορίες. Αυτά μετρώνται με συναισθήματα, με τα χαμόγελα των ανθρώπων που άγγιξε και τους χάρισε μια αγκαλιά.

“Υπάρχει πιο όμορφο ταξίδι από αυτό της προσφοράς; Όχι, είναι η απάντηση και η πράξη μία: Εθελοντισμός χωρίς Σύνορα.”

Από τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-ουγκάντα-σχολείο

Πρόσφατα ταξίδεψα ως εθελοντής για 8η φορά στην Ουγκάντα, την καρδιά της Αφρικής. Όπως και πέρσι στη Νιγηρία, για την κατασκευή ενός σχολείου.

Ακόμα και μέσα από την αγαπημένη μου δραστηριότητα την ορειβασία προσπαθώ να περνάω το μήνυμα του εθελοντισμού. Στο πλαίσιο της αποστολής στο Nepal, όπου πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο EVEREST στα 5.500m, η Ελληνική Ορειβατική Ομάδα ενίσχυσε ταυτόχρονα οικογένειες που είχαν πληγεί από τον περσινό καταστροφικό σεισμό.

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-κατμαντού-νεπάλ

Η Κατμαντού είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ

“Αυτό συμβαίνει όταν κάνεις κάτι εθελοντικά. Προσφέρεις λίγο από τον χρόνο σου και παίρνεις πίσω ένα μάθημα ζωής”

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-νιγηρία

Πώς μπορώ να περιγράψω τα κλαμένα μάτια των παππούδων, στα ακριτικά νησιά, που πιασμένοι χέρι χέρι μάς ευχαριστούσαν! Τη γιαγιά που χοροπηδούσε και χτυπούσε παλαμάκια σαν παιδί, την κατάκοιτη γιαγιάκα 97 χρονών, που όταν μας αντίκρισε είπε, «Ευχαριστώ γιόκα μου για τον χρόνο ζωής που μας δίνετε». Μα, και τα παιδιά των Maasai στην Κένυα, που το μόνο που ζητούσαν ήταν να παίξουμε μαζί τους και τον μικρό Σύριο, στο Κέντρο Ασυνόδευτων παιδιών στην Αμυγδαλέζα, που μόλις είχε καταφτάσει από το ναυάγιο στην Γαύδο!

“Μα ναι! Αυτό συμβαίνει όταν κάνεις κάτι εθελοντικά… μαθαίνεις, εκτιμάς, γνωρίζεις, αισθάνεσαι, ανακαλύπτεις, γεμίζεις, προβληματίζεσαι, αλλάζεις.”

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-ουγκάντα

Η εποχή της κρίσης μάς καλεί όλους να αναθεωρήσουμε και να βάλουμε σε άλλη βάση τις ανάγκες που έχουμε φτιάξει για τη ζωή και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τα όνειρά μας. Χαμόγελα και αγκαλιές, αυτό είναι που μου δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίζω και το θαύμα συντελείται καθημερινά. Το βλέπω να συμβαίνει στο Σχολείο Μεταναστών “Be The Miracle”, που έχουμε δημιουργήσει και το οποίο διαθέτει Θεατρική αλλά και Ποδοσφαιρική ομάδα με μεγάλες επιτυχίες. Πρόσφατα, ένα παιδί μας επιλέχθηκε από την ομάδα ποδοσφαίρου για το Camp της Barcelona! Η μεγαλύτερη ανταπόδοση είναι να γεμίζει η αγκαλιά σου όλο ψυχούλες. Ευλογία.

“Αλήθεια, αν μπορεί ένα παιδί που ζει στο δρόμο να βρει τη χαρά και την αισιοδοξία, γιατί για εμάς που ζούμε σε καλύτερες συνθήκες είναι τόσο δύσκολο να χαμογελάμε;”

εθελοντισμός-χωρίς-σύνορα-γκάνα

Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος είναι ακτιβιστής και θα τον βρείτε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Αλληλεγγύης “Γέφυρες Φιλίας, στο Facebook και στο e-mail του pangiangr@hotmail.com.

Comments are closed here.