Cocktails and Dreams!

ρόξι-ντίσκο

Bartender σημαίνει… Αγάπη, δημιουργία, τρόπος ζωής. Είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για εμένα, αλλά και για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, και θα σου εξηγήσω γιατί. Αγάπη, γιατί όπως σε όλες τις δουλειές πρέπει να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Πάθος, γιατί αυτό συνδέεται άμεσα με την αγάπη και τέλος δημιουργικότητα, την οποία σαφώς προκαλούν τα δύο παραπάνω. Όλα αυτά, που είναι ουσιαστικά τρόπος ζωής για εμένα, κάνουν έναν Barman επιτυχημένο!

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο Regency Casino Mont Parnes, ως Bartender, είμαι Bar Manager στη Disco Roxy και Bar & Restaurant Instructor στην Σχολή Etoile by Les Chefs. Τέλος, ασχολούμαι με το Consulting σε διάφορα μαγαζιά, δημιουργώντας Bar, Καταλόγους τους και Cocktail Lists.

θανάσης-παπαδόπουλος-ρόξυ

Η Roxy Disco είναι ένα νέο Project στην πόλη. Γεννήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, από τον ιδιοκτήτη της, συμμαθητή μου και καλό φίλο, τον κ. Ανδρέα Τερζή. Ο Ανδρέας ήθελε να φτιάξει μία Disco, η οποία θα επανέφερε μνήμες από όλη την αθωότητα της εποχής εκείνης, που θα ήταν όμως ταυτόχρονα φτιαγμένη με σημερινά πρότυπα και νέα δεδομένα.

Το να έρθει κάποιος στη Roxy είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Δε στο λέω επειδή είμαι Bar Manager στη Roxy, αλλά πραγματικά όλοι μιλούν για τη διαφορετικότητά της σε σχέση με αντίστοιχα μαγαζιά της Αθήνας. Στη Roxy αισθάνεσαι την αθωότητα εκείνης της δεκαετίας, με υπέροχες μουσικές να παίζουν όλο το βράδυ και να σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή.  Η φιλοξενία από τα παιδιά που δουλεύουν στο χώρο της σάλας, αλλά και από  την ομάδα μου, στο Bar είναι μοναδική. Ευλογώντας βέβαια τα γένια μου, θα μου επιτρέψεις να αναφερθώ σε δύο νέα παιδιά της ομάδας μου, δύο παιδιά με πολλή αγάπη για το Bar, αλλά και για τη Roxy Disco, τον Πέτρο Παπαδάτο και τον Δημήτρη Χριστοδούλου!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στον άνθρωπο που μου έδωσε την ευκαιρία να αναλάβω το Bar του, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής όλου αυτού του project, που δίνει τόση αγάπη και χρήμα φυσικά (χα, χα, χα…), με σκοπό  να δημιουργήσει ό,τι καλύτερο και ξεχωριστό υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Αυτό μπορεί να το ζήσει κάποιος ερχόμενος στο μαγαζί. Εμείς το λαμβάνουμε βλέποντας τον κόσμο να γεμίζει τη Roxy Disco, να περνάει καλά και να μας  περιβάλλει με αγάπη και εμπιστοσύνη. Αυτό φυσικά μάς δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για όλους αυτούς που πραγματικά φέτος μάς έχουν κάνει τη Νο 1 Disco στην Αθήνα.

κοκτέιλ-ρόξι-ντίσκο-παπαδόπουλος

Επέλεξα αυτό το επάγγελμα εντελώς τυχαία. Το 1995, ένα συγγενικό μου πρόσωπο, μου δίνει την ιδέα να ασχοληθώ με το χώρο της εστίασης και τον τουρισμό και αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον – από την πρώτη κιόλας επαφή με το χώρο – είναι το κομμάτι του Bar, οπότε και καταλαβαίνω αμέσως τι θέλω να κάνω!

Έχει ένας Bartender αγαπημένο Cocktail?

 

Ερώτηση παγίδα, αλλά θα σου απαντήσω κι εγώ κάπως… υποχθόνια θα έλεγα 🙂 . Όχι, ένας Bartender δεν έχει αγαπημένο Cocktail, αν και όλοι λένε ότι έχουν κάποιο. Όλα όσα φτιάχνουμε είναι αγαπημένα. Το κάθε ένα από αυτά έχει δημιουργηθεί με ξεχωριστό τρόπο, με αγάπη και με στόχο να το απολαύσουν όσοι μας τιμούν με την παρουσία του και μας εμπιστεύονται ώστε να δοκιμάζουν. Αγαπάμε όλα μας τα cocktail!

μπαρτέντιν-θανάσης-παπαδόπουλος

Τα spirits εξελίσσονται διαρκώς, γεγονός που οφείλεται στους Bartenders, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κάνοντας δοκιμές και χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, έδωσαν στον κόσμο να δοκιμάσει νέα και πιο ψαγμένα cocktails. Σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψεις να κάνω μια μικρή αναφορά στη μεγαλύτερη Σχολή Γαστρονομίας & Τουρισμού που υπάρχει για εμένα και η οποία επίσης επηρεάζει τα spirits, την Etoile By Les Chefs. Υπάρχουν πολλοί Bartenders που θα σου μάθουν πολλά πράγματα… αλλά οι Chef είναι αυτοί που θα οδηγήσουν στις γεύσεις και στα παιχνίδια των υλικών με τον ουρανίσκο. Εσύ θα πάρεις  τις δικές τους τεχνικές και θα τις παντρέψεις με το αλκοόλ, παρουσιάζοντάς τες σε ένα γυάλινο ποτήρι. Όλα αυτά λοιπόν οδήγησα τις μεγάλες Εταιρίες ποτών παγκοσμίως να συνεργαστούν τόσο με Bartenders όσο και με ανθρώπους της κουζίνας (Chef), μπαίνοντας σε μια διαδικασία να αναβαθμίσουν την κατηγορία των ποτών τους. Οπότε, το πεδίο δράσης και εξέλιξης των spirits είναι τεράστιο και η ποτοποιία έχει περάσει σε άλλα επίπεδα!

Αγαπάω όλα τα υλικά. Αγαπάω ό,τι μου δίνει γεύση. Ο,τιδήποτε κάνει τον ουρανίσκο μου να ξεφεύγει. Είμαι ανοιχτός στα πάντα. Έχω δοκιμάσει άπειρα πράγματα. Παρ’όλα αυτά, αγαπάω περισσότερο και χρησιμοποιώ πιο πολύ στα cocktails μου, το θυμάρι, το φασκόμηλο, τη lemon Λουίζα, το δίκταμο.

μπαρτέντερ-ρόξι-ντίσκο-σπίριτς

Ο κόσμος, βλέποντας το Bartending να εξελίσσεται, έχει και πιο πολλές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα όμως εμπιστεύεται εμάς που δημιουργούμε πίσω από τη μπάρα, ακούει τις προτάσεις μας και είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει.

Η φιλοσοφία ενός Barman πρέπει να είναι μία και μοναδική. Nα προσφέρει στον κόσμο όμορφες γεύσεις και να τον κάνει να ξεφεύγει από την καθημερινότητά του, πράγμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις μέρες μας.

κοκτέιλς-εντ-ντριμς-ρόξι-ντίσκο

Το επάγγελμα του Bartender κάποτε ήταν παρεξηγημένο, γύρω στη δεκαετία του ’90. Τότε ναι, όλοι προσπαθούσαν να γίνουν Barman, για λάθος λόγους φυσικά. Οποιοσδήποτε είχε μια ωραία εμφάνιση και απλά μπορούσε να γεμίσει ένα ποτήρι με 1 – 2 ποτά, λεγόταν Barman. Ένας Barman σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό, και ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με όλες αυτές τις εξελίξεις και τις γνώσεις που πρέπει να έχουν όσοι ασχολούνται με το χώρο αυτό, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Υπάρχει πλέον μια πανέμορφη γενιά νέων παιδιών που αγαπούν το επάγγελμα και θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά.

Υπάρχει τεράστια ζήτηση στο επάγγελμα του Bartending. Ο κόσμος, βλέποντας την εξέλιξη, θέλει να ασχοληθεί, να αφιερώσει χρόνο και χρήμα. Σε συνάρτηση επίσης με το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα όπου ο Τουρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαιά της, φανταστείτε το μέγεθος της ζήτησης!

Πώς είναι μία συνηθισμένη μέρα ενός Επαγγελματία Bartender πίσω από την μπάρα?

Κατ’ αρχάς Νάντια, ρωτάς πάρα πολύ σωστά. Ξεκινάς με την «ημέρα», γιατί η μπάρα δεν είναι μόνο νύχτα. Το να δημιουργήσεις και να προσφέρεις στον κόσμο κάτι το διαφορετικό, χρειάζεται μία προεργασία. Χρειάζεται σκέψη, χρειάζεται δημιουργικότητα, χρειάζεται χρόνο, επαφή με τα υλικά, ψάξιμο… Όλα αυτά λοιπόν μας οδηγούν σε μία συνεχή καθημερινή ενασχόληση πριν φτάσουμε το βράδυ να μπούμε πίσω από την οποιαδήποτε μπάρα.  Κοιμάμαι με αυτό και ξυπνάω με αυτό!

θανάσης-παπαδόπουλος-μπαρ-ρόξι-ντίσκο

 ”What happens… behind the Bar… stays behind the bar”. Έχω ζήσει άπειρα πράγματα που έχουν επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε να μην προσβάλλουμε τον οποιοδήποτε μάς επισκέπτεται, τη δουλειά, αλλά και τους δικούς μας ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά θα σου πω κάτι πολύ πρόσφατο. Έφτιαξα ένα non alcoholic cocktail για ένα κορίτσι 15 χρονών που ήρθε στο μαγαζί μας για πρώτη φορά μαζί με τη μαμά της. Ήταν το πρώτο της cocktail. Ήταν τόσο μεγάλη η χαρά της που πραγματικά με έκανε να αισθανθώ υπέροχα. Ήταν τόσο γλυκό και το συζητούσαμε γιατί μας έκανε εντύπωση! Είχε τόση αθωότητα αυτή η δεκαπεντάχρονη πιτσιρίκα, για κάτι που φαινομενικά για εμάς είναι τόσο απλό, που σε γεμίζει με τόσο ωραία πράγματα και σε κάνει κάθε μέρα να δίνεις τη ψυχή σου. Όλα αυτά που είπα τώρα μπορεί να σου φαίνονται λίγο ρομαντικά, όντως, αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι ναι, τελικά είμαι ένας ρομαντικός Bartender.

κοκτέιλ-ρόξι-ντίσκο-θανάσης-παπαδόπουλος

Η μεγαλύτερη χαρά του επαγγέλματος είναι η χαρά που δίνεις στους ανθρώπους, όταν τους βλέπεις να αισθάνονται τόσο όμορφα ώστε να στο ανταποδίδουν!

Συμβουλεύω τους νέους επίδοξους bartenders να έχουν χαμηλά το κεφάλι, να διαβάζουν, γιατί το κομμάτι του Bar εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και ακόμη και το πιο απλό πράγματα  μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όσο για την διδασκαλία, το πρώτο πράγμα που λέω στα νέα παιδιά, είτε κάνοντας μάθημα στη σχολή, είτε ως καλεσμένος σε κάποιο σεμινάριο, είναι το εξής: “Το Bar είναι τρόπος ζωής. Ξεκινάει το πρωί και τελειώνει την άλλη μέρα το πρωί”.

Ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα, το έχω πετύχει με πάρα πολύ κόπο και χρόνο, πολλές ώρες από την προσωπική μου ζωή, στο να πειραματίζομαι, να διαβάζω και να προσπαθώ να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο για εμένα είναι το κομμάτι της διδασκαλίας των νέων ανθρώπων. Το ότι υπάρχουν πολλοί μαθητές, δικά μου παιδιά, τα οποία αυτή τη χρονική περίοδο που μιλάμε εργάζονται είτε ως Bar Tenders, είτε ως Bar Managers σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, για εμένα είναι το ομορφότερο πράγμα, είναι σα να έχω πετύχει τα πάντα και εκεί θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου, στα νέα παιδιά.

εξωτικό-κοκτέιλ-ρόξι-ντίσκο

 

Δεν ταξιδεύω πολύ συχνά, αν και θα ήθελα. Το πρόγραμμά μου, με τα μαθήματα, τα μαγαζιά που ασχολούμαι και γενικότερα ο τρόπος της ζωής μου είναι τέτοιος, ώστε δεν υπάρχει χρόνος για ταξίδια. Επίσης, το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μου είναι η κόρη μου και θέλω να δαπανώ τον όποιο ελεύθερο χρόνο έχω μαζί της. Παρ’ όλα αυτά, πάρα πολλούς φίλους εκτός Ελλάδας, με τους οποίους έρχομαι σε επαφή σχεδόν καθημερινά και οι οποίοι με συμβουλεύουν, με ενημερώνουν για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί και με βάζουν σε διαδικασίες να ερευνώ, να δοκιμάζω και βεβαίως να δημιουργώ.

 

Αγαπημένη μου χώρα όμως είναι η Ιταλία. Είμαι πολύ επηρεασμένος από την κουλτούρα της και αυτό το βλέπεις σχεδόν σε όλες μου τις δημιουργίες. Στα περισσότερα από τα cocktails μου υπάρχει το Vermout. Είναι ένα υλικό το οποίο το χρησιμοποιώ και πειραματίζομαι πολύ συχνά μαζί του. Αγαπώ την Ιταλία για ένα ακόμη κομμάτι της, την κουζίνα της, τους Chef και τα κρασιά της.

μαργαρίτα-κοκτέιλς-ρόξι-ντίσκο

ολντσκουλ-ρόξι-ντίσκο

Αν τώρα ήθελα να ταξιδέψω εσένα και τους αναγνώστες σου, μέσα από ένα cocktail… Θα σε πήγαινα στο Μιλάνο γύρω στο 1972,  στο Bar Βasso! Εκεί, ο Mirko Stocchetto βάζει κατά λάθος αφρώδη οίνο, αντί για τζιν, σε ένα κλασικό cocktail, το Negroni. Κι ενώ είναι έτοιμος να το πετάξει, βλέπει ότι το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!!! Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο cocktail, το οποίο ονομάζεται Sbagliato και σημαίνει “λανθασμένο”. Πρόκειται ένα cockltail που αν θες να το πιεις ως παραλλαγή του Negroni θα αφήσεις τις μπουρμπουλήθρες που δημιουργεί ο αφρώδης οίνος να γαργαλίσουν τη μύτη σου!!! 🙂

κοκτέιλ-ολντσκούλ-ρόξι-ντίσκο

Υ.Γ. Εδώ θέλω να σε ευχαριστήσω για την πολύ όμορφη εμπειρία και για την ευκαιρία που μου έδωσες να εκφράσω κάποιες από τις σκέψεις μου, σε ό,τι αφορά τον υπέροχο κόσμο του Bar… Της γεύσης, της δημιουργίας και της αγάπης που υπάρχει πίσω από αυτόν το χώρο, το ξύλο που μας χωρίζει, υποτίθεται, με τον κόσμο που μας δίνει την αγάπη του!

νάντια-σουφλή-τσεκοτσίνα-πειραιάς


Ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, τρένα, πλοία, αυτοκίνητα, με ποδήλατο, με τα πόδια, με το μυαλό και καταγράφουμε… ιστορίες, εικόνες, αξιοθέατα, περίεργα, γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα, όνειρα, ανθρώπους και πολιτισμούς. Ακολούθησε το κορίτσι που ταξιδεύει και μοιράσου το μαγικό ταξίδι!

RELATED POST