READING

Αύγουστος στο Ροεινό Αρκαδίας...

Αύγουστος στο Ροεινό Αρκαδίας

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-πελοπόννησος

Είναι Αύγουστος. Έρχονται οι μέρες της πολυπόθητης καλοκαιρινής άδειας και δε ξέρεις από πού να ξεκινήσεις… Σημασία έχει να φύγεις! Να πάρεις δυο πράγματα, καλή παρέα, να πετάξεις αρνητικές σκέψεις και να αφήσεις αυτήν την πόλη. Κι επειδή όλα τα ωραία έρχονται ξαφνικά και συνήθως από το πουθενά – αληθές και επιβεβαιωμένο 🙂 – να και η πρόταση για διήμερο στην Αρκαδία μέσα στο καλοκαίρι!

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-πεζοπορία

Η φίλη μου η Ελένη από τα Πετράλωνα – την γνώρισα την περίοδο που έμενε σε ένα υπέροχο σπίτι στα Άνω Πετράλωνα και έχει γράψει έτσι μέσα μου – με περιμένει στο Ροεινό Αρκαδίας, το χωριό της στους πρόποδες του Μαινάλου. Φέτος αποφάσισε να ξεκινήσει ορεινά τις διακοπές της και με χαρά βρίσκει τη διάθεσή μου να συμβαδίζει.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-ελενη-κυριαζοπούλου

Παρασκευή 13 Αυγούστου, Αθήνα – Ροεινό

Πολύ χαλαρά, το μεσημεράκι του Σαββάτου 13 Αυγούστου 2016, γεμίζω ένα σακίδιο, παίρνω βιβλίο και μουσικές και κατευθύνομαι προς τα ΚΤΕΛ Κηφισού. Μισή ώρα νωρίτερα από το δρομολόγιο που έχετε επιλέξει είναι καλά για να βγάλετε άνετα το εισιτήριό σας.

Είναι απλό και εύκολο να φτάσετε στο Ροεινό!
  • Με αυτοκίνητο: Μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης, σε μιάμιση ώρα περίπου θα είστε Τρίπολη. Από εκεί συνεχίζετε ακολουθώντας τις ταμπέλες για τα χωριά, συνεχίζοντας να ανεβαίνετε στο βουνό. Σε 30 λεπτά περίπου θα βρίσκεστε στο Ροεινό.
  • Με ΚΤΕΛ: Καθημερινά και πολύ συχνά δρομολόγια για Τρίπολη από τα ΚΤΕΛ Αρκαδίας στον Κηφισό. Σε δύο ώρες θα είστε Τρίπολη. Από εκεί χρειάζεστε ταξί ή όχημα για το Ροεινό. Πληροφορίες εδώ – ΚΤΕΛ Κηφισού: 210 5134575, ΚΤΕΛ Τρίπολης: 2710 222560.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-χωριό

Τυπικοί στην ώρα αναχώρησης, 15:00 ξεκινάμε για Τρίπολη. Στις 5 το απόγευμα η Ελένη είναι στον σταθμό να με παραλάβει με αγκαλιά. Μπαίνουμε στο αμάξι, διασχίζουμε τις πλατείες της Τρίπολης και το βουνό ανοίγεται μπροστά μας. Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας να μας ταξιδεύει κι εμείς να γεμίζουμε οξυγόνο. Λέμε τα πρώτα νέα, αποφασίζουμε να αφήσουμε πίσω ό,τι μας βαραίνει και να απολαύσουμε τη διαδρομή.

αύγοσυτος-στο-ροεινό-αρκαδίας-φύση

Το Ροεινό που είναι ένας υπέροχος αναγραμματισμός του Ορεινού 🙂 – βρίσκεται στα 1100 μέτρα – ουάου!!! – 4 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο μετά τη Βυτίνα. Καθώς φτάνουμε όλο και πιο ψηλά η θερμοκρασία πέφτει… Νιώθω ότι είμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενός γλυκού Σεπτέμβρη που μοιάζει Αύγουστος.

Παρασκευή 13 Αυγούστου, Ροεινό Αρκαδίας

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-παραδοσιακό-σπίτι

Στις 6 το απόγευμα μπαίνουμε στην πλατεία του χωριού. Πλατάνια, ένα παραδοσιακό καφενείο, ηρεμία. «Mission χαλάρωση» just loading… Βολευόμαστε στο παραδοσιακό σπίτι. Η μαμά Αμαλία έχει ετοιμάσει καταπληκτικό λαβράκι και χόρτα από το βουνό. Υπέροχο γεύμα. Έπρεπε να πάρω τα βουνά για να φάω το καλύτερο λαβράκι!

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-φαγητό

Επόμενη στάση… Το καφενείο του χωριού. Η παρέα αρχίζει και μαζεύεται, παραγγελίες και στρώνεται τραπέζι… για επιτραπέζια! Στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο Ορ(ο)εινό θα βρείτε φιλόξενους ανθρώπους, ζεστασιά, καφέ και ροφήματα, κρασί, τσίπουρο, χειροποίητους μεζέδες και φανταστικά σουβλάκια (με αληθινό χοιρινό κρέας), για τα οποία μιλάει όλο το χωριό και φυσικά τιμήσαμε και εμείς. Βρήκατε το στέκι σας στο Ροεινό, για χαλάρωση από το πρωί μέχρι το βράδυ.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-σουβλάκια

Ο Αύγουστος στο Ροεινό δεν είναι τυχαίος μήνας. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ετοιμάζουν εκδηλώσεις για την ημέρα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, μια που το χωριό σφύζει από ζωή.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-καφενείο-επιτραπέζια

Παρασκευή 13 Αυγούστου, βράδυ. Το πάρτι της νεολαίας του Ροεινού

αύγουστος-στο-ροεινό-πάρτι

Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το καθιερωμένο πάρτι στο Σχολείο του χωριού, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη γενιά των 18άρηδων. Κατάφυτα βουνά, ωραία μουσική, ποτά και όμορφοι άνθρωποι δημιούργησαν ένα μοναδικό σκηνικό που κράτησε μέχρι το πρωί.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-πάρτι-νεολαίας-2016

Συζητήσεις, 30άρηδες που έρχονται από Αμερική, Γερμανία και όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο στο Ροεινό, το χωριό τους, γέλια, χορός και μνήμες παιδικές. Παντού η ίδια διάθεση, κοινές ανησυχίες για το μέλλον, ελπίδα.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-πάρτυ-2106

Σάββατο, 14 Αυγούστου. Παραμονές Δεκαπενταύγουστου στο Ροεινό

Παραμονές της Παναγίας και το Ροεινό γιορτάζει. Από το πρωί στην πλατεία διοργανώνονται εκδηλώσεις, τουρνουά σκακιού, τραγούδια και χοροί. Γεμάτο το καφενείο από οικογένειες, παιδιά και νέους ανθρώπους. Ξυπνήστε νωρίς – άλλωστε στο χωριό, οι 8 ώρες ύπνου μοιάζουν 16 🙂  – απολαύστε ελληνικό καφέ με παραδοσιακά, χειροποίητα κουλουράκια και φύγατε για βόλτα, πάντα με αθλητικά και φουτεράκι, το σηκώνει το κλίμα!

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-εκδηλώσεις-πλατεία

Επίσκεψη στον Άγιο Γιώργη Ροεινού

Πρόκειται για τη ξακουστή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη τον 12ο αιώνα. Οι κάτοικοι θεωρούν τον Άγιο Γεώργιο θαυματουργό και τον «τραγουδούν» με την ίδια λατρεία που ο λαός μας έχει τραγουδήσει για την Αγιά Σοφιά στην Πόλη. Αξίζει να την επισκεφθείτε. Δίπλα της θα βρείτε και τον Ξενώνα του Ροεινού, όπου μπορείτε να μείνετε, αν δεν έχετε δικό σας άνθρωπο στο χωριό. Οι Ροεινιώτες βέβαια είναι άνθρωποι ανοιχτοί και φιλόξενοι, μιλήστε τους και ζητήστε βοήθεια για ό,τι χρειαστείτε. Για εσάς που σας φτάνει μια εκδρομή στο Ροεινό Αρκαδίας, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην κοντινή Τρίπολη. Δύο ακόμα ναοί, του Αγίου Δημητρίου, χτισμένος το 13ο αιώνα και της Παναγίας του 16ου αιώνα αποδεικνύουν την πλούσια θρησκευτική ιστορία του Ροεινού.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-άγιος-γιώργης-εκκλησία

Η βόλτα επιβάλλει καλό σπιτικό φαγητό – γευστικότατα φρέσκα φασολάκια – ξεκούραση, χαλάρωση στην αυλή με καλή παρέα, ώρες επιτραπέζια, γαλλικό καφέ με άρωμα καραμέλα, κουλουράκια της μαμάς, κρασάκι, χωριάτικο τυρί, παξιμάδια και συντροφιά ρετρό μουσική της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που θα μας πάει μέχρι το βράδυ.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-επιτραπέζιο-ντιξιτ

Σάββατο, 14 Αυγούστου. Πανηγύρι στο Ροεινό Αρκαδίας

Η παράδοση θέλει το Δεκαπενταύγουστο να ξημερώνει με Πανηγύρι στην πλατεία. Γύρω στις 10 το βράδυ, μικροί και μεγάλοι γίνονται μια παρέα. Τα τραπέζια γεμίζουν ψητό αρνί και άλλα εδέσματα που συνοδεύουν το κρασί και το κέντρο της πλατείας κατακλύζεται από μερακλήδες που χορεύουν και τραγουδούν στους ρυθμούς της παράδοσης. Στην υγειά μας! Να ‘μαστε καλά και να ξημερώνουμε με χορούς, τραγούδια και όμορφους ανθρώπους.

ροεινό-αρκαδίας-πανηγύρι-δεκαπενταύγουστου

Με αυτή τη διάθεση επιστρέφουμε σπίτι. Κοιμισμένοι αλλά χαρούμενοι ξεκινάμε μια παρτίδα Dixit, το επιτραπέζιο που μας πήρε τα μυαλά στο Ροεινό. Φρούτα, κρασί και ροφήματα μαζί με νυσταγμένα μάτια κλείνουν όμορφα τη δεύτερη βραδιά στο Ροεινό Αρκαδίας.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-πανηγύρι-στην-πλατεία

Κυριακή, 15 Αυγούστου. Ροεινό – Αθήνα
Τελευταία μέρα στο Ροεινό Αρκαδίας και πάμε να ανακαλύψουμε κρυμμένες ομορφιές.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-ανάβαση-στην-κράμποβα

Ανάβαση στην Κράμποβα

Από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χρειάζεστε περίπου 2 ώρες για να πάτε και να γυρίσετε. Η Κράμποβα είναι μια χαρακτηριστική πηγή που θα συναντήσετε σε ένα ξέφωτο, ιδανικό για άραγμα, μετά από περπάτημα μέσα στο ελατόδασος. Είναι σχετικά ψηλά στο βουνό, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και να φοράτε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. Ξεκινήστε πρωί ή όταν πέσει ο ήλιος. Αν έχετε μαζί σας και κάποιον που ξέρει από περιπάτους ακόμα καλύτερα, αν και ο δρόμος μέσα στο βουνό έχει φωτεινά κίτρινα βελάκια που οδηγούν το μονοπάτι. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη, αντίθετα θα σας αποζημιώσει με την ομορφιά και την πλούσια βλάστηση. Πολλές ανάσες και εικόνες από ταινίες σε άγρια μονοπάτια από δάση της Αμερικής.

Χαλαρώστε στο ξέφωτο και αφού ξεκουραστείτε επιλέξτε το μονοπάτι προς το γήπεδο για την επιστροφή, που θα σας βγάλει στο Πάνω Χωριό. Η απόσταση είναι πιο κοντινή.

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-γήπεδο-ποδοσφαίρου

Ευχαριστημένοι και γεμάτοι οξυγόνο ετοιμαζόμαστε για Αθήνα… έχοντας μέσα μας αυτήν τη μοναδική ηρεμία του ορεινού χωριού, που σε φέρνει τόσο κοντά στην αλήθεια σου και τα καθάρια συναισθήματά σου. Η Αρκαδία είναι ένας πλούσιος τόπος. Βρείτε ευκαιρίες και αφορμές να την ανακαλύψετε ακόμα και το καλοκαίρι. Εγώ ψάχνω ήδη την επόμενη…

αύγουστος-στο-ροεινό-αρκαδίας-ελατόδασος

 


Ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, τρένα, πλοία, αυτοκίνητα, με ποδήλατο, με τα πόδια, με το μυαλό και καταγράφουμε… ιστορίες, εικόνες, αξιοθέατα, περίεργα, γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα, όνειρα, ανθρώπους και πολιτισμούς. Ακολούθησε το κορίτσι που ταξιδεύει και μοιράσου το μαγικό ταξίδι!

RELATED POST

  1. […] Αύγουστος στο Ροεινό Αρκαδίας […]